12-10-2015 

Janco de Jong neemt afscheid van succesvolle JAnus houtkachel

JAnus toen jacobus nuRudolf de Jong van Janco de Jong BV geeft antwoord op de vraag waarom afscheid genomen wordt  van een zo succesvol product: “Om te beginnen: de beslissing om afscheid te nemen van de JAnus was niet makkelijk. Natuurlijk, het is ‘maar’ een houtkachel, maar dan wel de kachel waar ons bedrijf groot mee geworden is. Maar tijden veranderen. De afgelopen jaren zijn de eisen die aan houtkachels gesteld worden enorm aangescherpt. Ondanks de upgrades die de JAnus in de loop van de jaren heeft gekregen is het in vergelijking tot onze JAcobus een veel minder schone en minder zuinige kachel. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid vinden wij het dan ook niet langer verantwoord de JAnus houtkachel te blijven produceren en verkopen.”

Waardige opvolger JAcobus heeft zich al bewezen
Overigens voldoet de JAnus nog steeds aan de Nederlandse normen die aan houtkachels gesteld worden. Maar andere Europese landen, waar Janco de Jong sterk vertegenwoordigd is, stellen veel strengere eisen. En ook in Nederland is de emissie van fijnstof door houtkachels een actueel onderwerp. Er zijn zelfs anti houtkachelgroeperingen en op Twitter zijn regelmatig negatieve berichten te vinden over houtkachels. 
 
Rudolf de Jong: “De JAcobus kan alle kritiek op houtkachels ruim weerstaan omdat de kachel voldoet aan de strengste Europese normen, waaronder de zeer strenge norm die met ingang van dit jaar in Duitsland geldt, de DIN EN 13240 1. BImSchV, Stufe 2. Deze normering stelt zeer hoge eisen aan de maximale uitstoot van schadelijke stoffen en het minimaal te behalen rendement. Met de JAnus houtkachel kunnen we daar niet meer aan voldoen. Bovendien heeft het succes van onze JAnus ertoe geleid dat er diverse imitatieproducten, die uiterlijk heel erg op de JAnus lijken, maar een veel minder hoogwaardige verbrandingstechniek bevatten. Tijd dus om, met pijn in het hart, maar een opgewekt gemoed, afscheid te nemen van de JAnus als houtkachel. Als naam zal de JAnus nog wel door ons gebruikt worden. Zo hebben we bijvoorbeeld de JAnus2, die als hout- en als gaskachel leverbaar is en de JAnus pellet. En natuurlijk zijn wel alle sterke punten van de JAnus, zoals de stenen stookbodem, het gebruiksgemak, perfect regelbare zuurstoftoevoer en de functionele en eigentijdse vormgeving toegepast in onze nieuwere kachels.”

Inruil
De JAnus zal zelf overigens niet zomaar opeens overal verdwenen zijn. Er zijn nogal wat huishoudens die de kachel naar volle tevredenheid stoken. Zelfs het eerste exemplaar uit 1981 is nog steeds in gebruik. Voor die houtkachelstokers is er geen reden om teleurgesteld te zijn, want de JAnus is en blijft een prima kachel. De onderdelen zullen in toekomst dan ook gewoon leverbaar blijven. Janus onderdelen zijn verkrijgbaar bij JAcobus dealers en via de webshop JAstore.nl. Wie een JAnus heeft en vanuit milieu-oogpunt (sterk gereduceerde fijnstof en CO emissie) en rendement verbetering (meer warmte met minder hout) toch liever over wil stappen op een JAcobus kan gebruik maken van een aantrekkelijke  inruilregeling. Meer informatie over de JAcobus houtkachels vindt u hier.